Glaskunst

GlaskunstMijn liefde voor glas begon doordat ik een en ander voorbij zag komen op Instagram. Ik was in de veronderstelling dat er een grote glasoven nodig zou zijn om glas te kunnen smelten tot een hanger voor bijvoorbeeld een sieraad. Gelukkig kwam ik er op enig moment achter dat je glas redelijk eenvoudig kunt smelten in een zogenoemde hotpot! De ontdekking van mij op dat moment. Zo kwam het glas smelten (fusen) binnen mijn bereik.Als je werk klaar is, kun je er van alles mee doen. Je kunt er een sieraad van maken; een kettinghanger, armband of ring. Je kunt kleine theetipjes maken of welk willekeurig figuur dan ook. 

Je zult begrijpen, er ging een wereld voor me open! 


Glas smelten m.b.v een hotpot

Projecten

Angel in mijn hart


In februari 2020 heb ik een heel leerzame, gezellige en waardevolle workshop gevolgd bij RioGlasfusion. Daar maakte ik mijn meesterwerk wat glasfusing betreft.

Het werkstuk is ongeveer 40 cm bij 40 cm.

TIFFANY


Doordat ik veel aan het uitproberen was met mijn hotpot, merkte ik dat ik het niet altijd leuk vond dat ik geen echte grip heb op wat er uit de Hotpot komt na het verhitten. De hotpot is niet een nauwkeurige en gecontroleerde manier om glas te smelten. Nu ben ik een aardige perfectionist en ging ik op zoek naar een glaskunst waarbij ik wel grip heb op de vormen de ik wens te creëren. 

En zo maakte ik kennis met de glaskunst Tiffany! 


Knippen


Je tekent je ontwerp en knipt deze nauwkeurig uit

Snijden


Teken de vorm op het glas en snijd deze uit

Foliën


Alle randen van de stukjes glas beplak je met koperfolie

Solderen


Soldeer de beplakte glasdelen aan elkaar

Projecten

GLASKRALEN BRANDEN


Er is nog een techniek waarmee je glaskralen kan maken. Je gebruikt een brander en glasstafen. Het glas verhit je en zo kun je om een mandrel je kralen vorm gaan geven. Kralen is een eerste stap. Met deze techniek kun je nog tal van andere vormen creëren! Na het maken van de kraal laat je deze geruime tijd rustig afkoelen, in speciaal grid of in een glasoven.

Ook deze techniek ga ik beoefenen. De eerste kralen maakte ik tijdens een workshop bij Kraal Speciaal.